Ce citim în concediul din această vară?

Cu câtă nerăbdare așteptăm vacanța și zilele în care ne vom bucura de soare (sperăm), de relaxare și de o carte bună. Pentru un pasionat de lectură, pregătirile de vacanță includ, obligatoriu, o documentare atentă pe site-urile librăriilor și editurilor preferate privind cele mai noi titluri, cu cele mai bune recomăndări. Pentru o vacanță reușită este imperios necesar să avem în bagaj câteva cărți bune, pe gustul nostru. Ne-am gândit să vă dăm o mână de ajutor și să vă prezentăm o selecție aleatorie cu speranța că veți găsi măcar un titlu sau două pe care să-l notați pe lista de luat în vacanță.

Literatura de tip „romance”

Începem cu doamnele, în semn de respect pentru cât de des le întânim în librăriile noastre, și ne oprim asupra cărților cu temă romantică. Trebuie să recunoaștem ca acest poveștie romantice au cunoscut o evoluție semnificativă, de la poveștile Sandrei Brown (pe care le citim de peste 25 de ani J), la nouă generație de autori, precum Jojo Moyes, Agnes Martin-Lugand, Rosie Walsh sau Irina Binder.

În această primăvară – vară, au apărut două titluri noi semnate de Jojo Moyes: Silver Bay și Eu, și totuși alta, cea de-a doua fiind o continuare a bestsellerurilor Înainte să te cunosc și După ce te-am pierdut. Dacă vă numărați și voi printre fanii Louisei Clark, eroina acestei serii, nu trebuie să ratați ultima carte în care Lou va întâlni pe cineva care îi va da din nou toată viața peste cap, un barbat care îi va reaminti de Will, cel alături de care a învățat ce este iubirea. De data asta va fi cu happy end sau va suferi din nou?

Agnes Martin-Lugand ne propune prin Încă aud muzica noastră în gând un roman cu personaje interesante, o meditație profundă asupra visurilor și ambițiilor fiecăruia dintre noi, presarat cu ingredientele unei povești de succes (dragoste, ambiție, prietenie și familie). Daca ați devorat și voi Oamenii fericiți citesc și beau cafea și Viața e ușoară, nu-ți face griji veți fi cu siguranță printre fanii acestui nou titlu.

Nu părăsim tema înainte de a vorbi și de un autor român, revelația ultimilor ani: Irina Binder. Anul acesta, autoarea a lansat Străinul de langa mine, un roman pe care fanii l-au așteptat cu înfrigurare și nu au fost dezamăgiți.

Literatura clasică

Fie ca vorbim de clasici contemporani, fie ca ca vorbim de clasici moderni, această categorie este ne oferă o abundență de titluri din care ne este greu să alegem. Totuși, încercăm să facem o selecție dintre cele mai noi apariții astfel încât să vă fim de ajutor.

Țara Zăpezilor, un roman clasic al literaturii japoneze moderne, apărut de curând în colecția Raftul Denisei vă propune o poveste altfel, cu personaje captive ale propriilor personalități. În „țara zăpezilor”, Shimamura o întânește pe Komako, o tânăra gheișă care îi arață o afecțiunea fățișă și necondiționată, dar a cărei sinceritate îl tulbură, făcându-l incapabil să ia vreo decizie. Shimamura este atras și de tăcuta Yoko, al carui farmec misterios îi bântuie gândurile fără însă să-l determine să acționeze. O carte semnat de Yasunari Kawabata, autor recompensat cu Premiul Nobel pentru literatură.

Actiunea din Drumul spre casă se petrece în sec al XVIII-lea, în Ghana (Afica) și urmărește viața a două surori și a descendenților acestora timp de opt generații. Un roman captivant a cărui structură te duce cumva cu gândul la Un veac de singuratate, capodopera lui Gabriel García Márquez.

Fără să știe una de existența celeilalte, cele doua surori au destine atât de diferite, dar strans legate de epoca sclaviei. Yaa Gyasi reușește o expunere magistrală a urmelor lăsate de sclavie atât celor care i-au căzut pradă, cât şi celor cei rămaşi în urmă. O carte tulburătoare, pe care nu o poți lăsa din mână.

 Literatura fantastică

Cum să oprești timpul este o poveste dulce-amară despre cum te poți pierde și regăsi, despre iminența schimbărilor și despre zecile de vieți de care ai nevoie ca să înveți cum să traiești cu adevărat.

Dorothy trebuie să moară ne poartă din nou în ținutul Oz unde, de această dată, ne așteaptă un război civil între popoarele asuprite și cei care îi sunt loiali lui Dorothy Gale, cea care nu mai e, nici pe departe, inocenta și drăgălașa fetiță pe care credeam că o știam cu toții din romanul lui L. Frank Baum.  O aventură palpitantă, un thriller în care forțele revoluționare ale Ordinului Celor Răi se confruntă cu o tirană nemilostivă și plină de cruzime.

Literatura pentru copii

Să nu-i uităm nici pe cei mici, pentru ei a apărut în colecția Junior de la Polirom „Aventurile cîinelui Păianjen”, o carte recomandată copiilor de peste 6 ani în care cațelul Paianjen trebuie să învețe regulile oamenilor, să facă față intrigilor pisicii Lună și păianjenului Firiuță și să-și învingă frica pentru a-i putea veni în ajutor bunului prieten Tom. O carte plină de aventuri și povețe pentru copiii isteți și curioși.

Colecția Junior de la Humanitas le aduce celor mici Povești dintr-o pădure ’naltă, o combinație armonioasă între cele mai frumoase basme ale fraţilor Grimm, câteva dintre fabulele lui Esop, ceva mitologie greacă și un strop de umor. Prin pădurea ’naltă  trăiesc tot felul de personaje  fantastice (regi într-o ureche, prinţese mofturoase, animale vorbitoare, pitici descurcăreţi, spiriduşi isteţi), care iau parte la tot felul de întâmplări haioase stârnindu-le imaginația celor mici.

Răzbunarea Văduvei Albe, aparută la editura Nemira, pentru copiii cu vârsta de peste 8 ani, încheie seria Neîmblânziții, o trilogie fantasy plină de aventură și senzații tari, a cărei atmosferă amintește atât de Batman, cât și de Cartea cimitirului, de Neil Gaiman.

Ne oprim aici deocamdată, vom urmări însă programele editurilor și anunțurile de noutăți și vom reveni cu alte și alte recomandări.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *