Descoperă 10 cărți celebre în filmele lansate anul acesta

Discuțiile despre carte versus film au o istorie tumultoasă, însă, de când a explodat comunicarea în sfera social media, parcă au devenit și mai interesante.

Pentru că e vară și lumea are mai mult timp liber pentru ceea ce numim generic „entertainmet”, ne-am gândit să vă propunem o listă a celor mai recente ecranizări ale unor cărți cunoscute. „Proaspete”, din 2019! Poate vă dăm idei 🙂.

1.

Și, dacă vorbim despre cărți recent ecranizate, lista este lungă, însă nu putem să nu începem cu cel mai recent film românesc realizat după o carte: este vorba despre Parking, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu. Filmul, care a avut premiera luna acesta, are la bază cunoscutul roman Apropierea (Editura Polirom) al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari și îl are în rolul principal pe Mihai Smarandache. Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo sau Eric Frances. Parking și Apropierea spun povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Ajuns în Cordoba, se angajează paznic de noapte într-un parc auto, iar existența lui se împarte între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă și dorul de casă. Arta suspansului, într-un roman/film de dragoste în care nu există personaje secundare.

2.

Toți cei care v-ați uitat recent la HBO nu se poate să fi ratat, începând din mai, miniseria realizată după romanul lui Joseph Heller, Catch-22 (Editura Polirom). Este proiectul pentru care actorul american George Clooney se întoarce în lumea televiziunii. Clooney, care joacă rolul locotenentului (ulterior devenit general) Scheisskopf, a fost producătorul executiv al miniseriei de şase episoade şi a regizat două dintre părţile acesteia.

Cartea lui Joseph Heller, care a mai fost ecranizată în 1970, într-o producție excepțională, în regia lui Mike Nichols, având în distribuție nume mari, precum Alan Arkin, Buck Henry, Anthony Perkins sau Orson Welles.

Operă monumentală în literatura americană contemporană, Catch-22 a fost la vremea apariției sale o carte îmbrățișată de contracultura americană ca simbol al rebeliunii anti-instituționale.

3.

Tot pe HBO, cu două săptămâni înainte să debuteze 2019, a avut premiera seria Micuțele doamne, bazată pe romanul din 1868 cu același nume scris de Louisa May Alcott (Editura Corint Junior). Miniseria cu trei părți prezintă maturizarea surorilor March – Meg (Willa Fitzgerald), Jo (Maya Hawke), Amy (Kathryn Newton), Beth (Annes Elwy). Cu ajutorul mamei lor, Marmee (Emily Watson), fetele învață ce înseamnă să fie femei: de la rolurile femeii, la rivalitatea dintre surori, prima dragoste, eșecuri și căsătorie. Emily Watson o interpretează pe mama fetelor, Marmee, iar Angela Lansbury, pe mătușa bogată și arțăgoasă. Distribuția este completată de Michael Gambon, vecinul familiei, și Jonah Hauer-King, Laurie.

4.

O altă carte ecranizată anul acesta este romanul recompensat în 2014 cu Premiul Pulitzer pentru Literatură: Sticletele de Donna Tartt (Editura Litera). Ecranizarea cărții a strâns ceva nume cunoscute: Theo, personajul principal, e jucat de Ansel Elgort (pe care fie l-ați văzut murind în The Fault in our Stars, fie conducând mașini de jaf în Baby Driver). În alte roluri apar Nicole Kidman, Sarah Paulson, Luke Wilson și puștiul din Stranger Things, Finn Wolfhard. O poveste plină de suspans, despre iubire și artă, despre pierdere și obsesie, despre supraviețuire și modelarea propriului destin, toate supuse întorsăturilor imprevizibile și nemiloase ale sorții.

5.

Un nou film de excepție al anului 2019, pe care vom avea ocazia să îl vedem pe marile ecrane abia din toamnă, este ecranizarea romanului Femeia de la fereastră de A.J. Finn (Editura Litera). Pelicula, ce poartă semnătura regizorală a lui Joe Wright, e de-a dreptul „stelară”, pe lista actorilor angrenați în proiect aflându-se nume precum: Amy Adams, Julianne Moore, Gary Oldman sau Wyatt Russell. Femeia de la fereastră este un thriller despre o femeie care crede că, de la fereastra casei sale, vede o crimă săvârșită într-o casă vecină.

6.

Și cartea-fenomen din sfera romanelor Young Adult ale ultimilor ani, primul volum din seria „After” a îndrăgitei autoare Anna Todd, a fost ecranizat și va avea premiera anul acesta. Desigur, în fața succesului fenomenal al seriei de cărți „After”, adaptarea pentru marele ecran era următorul pas logic. Pentru rolul tinerei, producătorii au ales-o pe actrița australiană Josephine Langford, iar rolul lui Hardin este interpretat de Hero Fiennes-Tiffin, un membru al reputatului „clan” de actori Fiennes.

Povestea Annei Todd urmărește destinul tumultuos al tinerei Tessa, o fată cuminte, silitoare şi ordonată, a cărei viață este dată peste cap în momentul în care-l întâlnește pe frumosul și tenebrosul Hardin.

 7.

Scriitorul american Bruce Cameron și-a propus să ne învețe cât de prețioși sunt câinii, cei mai buni prieteni ai omului, prin intermediul seriei A Dog’s Purpose. Prima carte din serie, apărută în limba română la Editura RAO (Câinele, adevăratul meu prieten), ne propune povestea impresionantă a unui suflet de câine care, în diferitele sale încarnări, îşi caută asiduu menirea. O poveste tulburătoare, care îi ajută pe cititori să privească viaţa cu alţi ochi.

Prima parte a fost deja ecranizată în 2017, iar a doua și-a făcut deja debutul pe marile ecrane anul acesta, în ianuarie. Ashley Judd și Bryce Dallas Howard se regăsesc în distribuția filmului care reia subiectul fermecător al unei cărți despre loialitate și prietenie, dincolo de cuvinte. Să sperăm că RAO va traduce cât de curând și cea de a doua parte a seriei!

8.

Un adolescent genial pune la cale furtul secolului într-o carte care îmbină fantasy-ul cu SF-ul și romanul de aventuri. Vorbim despre romanul Artemis Fowl al scriitorului irlandez Eoin Colfer, una dintre cele mai apreciate cărți pentru copii scrise în ultimii ani, apărută în traducere în limba română la Editura Arthur. Seria imaginată de Eoin Colfer a reprezentat de multă vreme subiectul discuțiilor de ecranizare la Hollywood și se pare că, în cele din urmă, va fi transpusă pe marile ecrane într-un film cu Judi Dench și Josh Gad. Filmul ar fi trebuit să aibă premiera în luna august a acestui an, însă evenimentul a fost amânat pentru începutul lui 2020. Țineți aproape! 🙂

9.

Și ajungem și la categoria „musical”, unde avem o veste excelentă: poemele cu pisici ale lui T.S. Eliot, iubite de atâtea generaţii, reunite în volumul Cartea lui Moş Oposum despre Pisicile Poznaşe, apărută în traducere la Editura Humanitas, va avea premiera pentru marele ecran anul acesta, în decembrie. Iar distribuția este de-a dreptul „stelară”, reunindu-i pe: Jennifer Hudson, Taylor Swift si James Cordon. Cats, căci așa se numește filmul, este, cu siguranță unul dintre cele mai asteptate filme ale anului 2019.

10.

Și, desigur, cum am putea uita că 2019 este anul în care a fost difuzat ul-ti-mul!!! sezon din Game of Thrones??? Sau ce ar mai fi de adăugat, după ce cititorii plus cinefilii au „înroșit” canalele social media?

Timp să avem, că idei sunt destule. În format print, online sau video.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *