Scriitori contemporani pe care merită să-i citești

Cartile scriitorilor contemporani pe care merita sa-i citesti

Nu putem să vorbim despre scriitorii contemporani fără să precizăm un adevăr universal valabil, acela că, un cititor pasionat nu va face niciodată comparație între literatura contemporană și cea clasică, ci mai degrabă va compara profunzimea scrierilor unui autor, gradul în care acesta reușește să transmită mesaje puternice, marcante. Indiferent de genul literar, literatura universală s-a bucurat dintotdeauna de membri valoroși care au lăsat în urmă capodopere literare inimaginabile, cărți care vor bucura multe generații de acum înainte și care vor ține aprinsă pasiunea pentru citit a oamenilor.

Este greu să ne imaginam cum am fi evoluat noi, omenirea, fără literatură, fără poveștile extraordinare și pline de semnificații, analize extrem de valoroase ale unor epoci trecute, imaginate de Shakespeare, Tolstoi, Dostoievski, Cehov, Austen, Dickens sau Dumas. Pentru scriitorii contemporani, mostenirea lăsată de aceștia apasă greu pe umerii creației, dar este în același timp o incitare permanentă la originalitate, creativitate, imaginație, ieșirea din tipar, trecerea graniței dintre real și fantastic, crearea unor povești care reușesc să trăiască în mintea cititorului și după ce lectura s-a terminat. Iată frumusețea literaturii și unul dintre motivele pentru care iubim cărțile și căutăm în permanență autori care au ceva de spus.

Cei 6 scriitori despre care am ales să vorbim azi, nu reprezintă un top, ci mai degrabă o primă listă de autori pe care vă propunem să o aveți în vedere pentru viitor. Noi le-am citit cărțile și îi recomandăm cu drag!

Haruki Murakami

Cartile scriitorului contemporan Haruki Murakami

Cartile scriitorului contemporan Haruki Murakami

Probabil că unul dintre cei mai cunoscuți autori pe care vi-i propunem astazi este scriitorul japonez, nominalizat de mai multe ori la premiile Nobel, Haruki Murakami. Născut în anul 1949 la Kyoto, capitala imperială a Japoniei pentru mai bine de o mie de ani, Murakami este un mesager al unei Japonii occidentalizate, un ţinut amăgitor, al cărui spirit străvechi pare să fi dispărut aproape în întregime. Universul creat prin romanele sale este unul complex, întâmplările trăite de eroii săi nu sunt niciodata liniare, iar poveștile depasesc deseori sfera normalului, realul împletindu-se cu fantasticul într-un mod firesc. Romanul Padurea norvegiana,  titlul inspirat de celebrul cântec al formatiei Beatles și cel mai cunoscut roman al său, urmarește firul implicațiilor psihologice născute din dragostea imposibilă pentru iubita prietenului mort. Pentru cei care vor să-l descopere pe Murakami, este un bun punct de plecare.

Elif Shafak

Cartile scriitoarei contemporane Elif Shafak

Cartile scriitoarei contemporane Elif Shafak

Scriitoare de origine turcă, Elif Shafak a debutat la sfârșitul anilor ’90 cu romanul Dervișul, roman distins cu premiul „Mevlana”, acordat anual celei mai bune opere inspirate de mistica islamică. De altfel, misticismul islamic este o temă pe care Elif Shafak o va explora în alte două romane, respectiv Oglinzile Orașului și Cele patruzei de legi ale iubirii, cel de-al doilea fiind extrem de bine primit de publicul românesc, fiind în topul vânzărilor mai mulți ani la rând. Împletirea realității reci, imediate și actuale, cu spiritualitatea interioară reflectă conflictului devastator dintre tradiţie şi modernitate, conflict pe care îl vom regăsi în Cele trei fiice ale Evei, un alt bestseller al anilor trecuți.

Dacă încă nu ai decoperit opera lui Elif Shafak îți recomandă, să începi cu Cele trei fiice ale Evei.

Orhan Pamuk

artile scriitorului contemporan Orhan Pamuk

Cartile scriitorului contemporan Orhan Pamuk

Un alt reprezentant de seama al literaturii turce, laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2006, Orhan Pamuk este unul dintre cei mai renumiți scriitori contemporani, romanele sale fiind publicate în peste 100 de țări.

Femeia cu părul roșu, un roman de o măiestrie deosebită, a cărui idee centrală este aceea că nimic nu este întâmplător, redă povestea unui adolescent de doar șaptesprezece ani, Cem Celik, care luptă cu un teribil zbucium interior declanșat de dispariția tatălui și amplificat de setea lăuntrică de cunoaștere a sensului vieții, a fericirii, a propriului eu … bulversează.

Cartea neagră, considerată adevărata capodoperă a lui Orhan Pamuk, dezvăluie, așa cum susține însuși autorul, că „În Istanbul, civilizaţia se dezvoltă în mai multe straturi. Cartea neagră le uneşte într-un colaj plin de forţă, iar unitatea lor vine din propria mea energie, din limbajul meu. Nu sînt un purist, nu am vrut niciodată cu tot dinadinsul să fim doar orientali sau doar occidentali, căci unicitatea vieţii în Istanbul nu vine din originile ei occidentale sau orientale. În definitiv, cel mai important este ca aceste poveşti, imagini şi idei, toate diferite, să poarte un dialog.”

Elena Ferrante

Cartile scriitoarei contemporane Elena Ferrante

Cartile scriitoarei contemporane Elena Ferrante

Fără îndoială, Elena Ferrante este cel mai de succes autor italian al momentului. Aclamată de cititorii din peste 40 de țări pentru Tetralogia napolitană (Prietena mea genialăPovestea noului numeCei care pleacă și cei ce rămân și Povestea copilului pierdut), ecranizată de HBO, autoarea italiană s-a bucurat de aceeași apreciere și în rândul cititorilor autohtoni.

Încă de la debut, Elena Ferrante a ales să-și păstreze anonimatul, motiv pentru care numele ei a fost asociat cu elemente puternice și contradictorii: „Cărțile, odată ce au fost scrise, nu au nici o nevoie de autorii lor. Dacă au ceva de spus, mai devreme sau mai târziu își vor găsi cititorii. Dacă nu au nimic de spus, nu-și vor găsi” – scria Elena Ferrante într-o scrisoare adresată editorilor ei, prin care le explica de ce refuză să colaboreze la eforturile de promovare a cărților ei.

 Isabel Allende

Cartile scriitoarei contemporane Isabel Allende

Cartile scriitoarei contemporane Isabel Allende

Considerată una dintre primele scriitoare de succes ale Americii Latine, Isabel Allende s-a născut în Peru în 1942, debutul literar făcându-l 40 de ani mai târziu, cu romanul Casa Spiritelor, considerat a fi o scrisoare de dragoste trimisa de autoare, peste timp, bunicului său. De altfel, Allende va continua să scrie romane emoționante, bazate propria viață și propriile trăiri, precum Paula, un mesaj tulburător transmis fiicei sale moarte de porfirie și Suma Zilelor, un nou capitol răscolitor al acestei istorii personale.

Dincolo de iarna, publicat de editura Humanitas în 2018, s-a mentinut în topul vânzărilor de carte din România pentru mult timp. Povestea plină de mister, aventură și dragoste, dintre Richard Bowmaster, un pro­­fesor universitar ipohondru și solitar si Evelyn Ortega, o tânără care trăiește și lucrează ile­gal în casa unui afacerist dubios, captivează prin intensitate emoțională, forță și naturalețe.

Alice Munro

artile scriitoarei contemporane Alice Munro

Cartile scriitoarei contemporane Alice Munro

De origine canadiană, Alice Murno este decana de vârstă a listei cu autori contemporani propusă astăzi. Nascută în anul 1932 și distinsă cu premiul Nobel pentru Literatură în anul 2013, Alice Murno este considerată maestra nuvelei contemporane.

A cochetat cu literatura încă din adolescență, dedicându-se cu totul acestei pasiuni din anul 1960.

Dacă vrei să descoperi lumea magica creată de Alice Munro poți începe cu Dragosetea unei femei cumsecade care spune povestea captivantă a unei infirmiere altruiste care descoperă utilitatea socială a minciunilor. Cele opt povestiri care alcătuiesc romanul au la bază secrete ale vieții de provincie pe care Alice le pune cu măiestrie în pagin creând opt povesti surprinzatoare care dovedesc o întelegere extraodinară a naturii umane.

Și pentru că lista cu scriitori contemporani care merită să-i citiți este foarte lungă, vă promitem că vom reveni și cu alte propuneri în materiale viitoare. Până atunci, vă invităm să ne spuneți care sunt autorii voștrii preferați si de ce.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *